Batılı yaptırımlara maruz kalan Rus milyarderler, varlıklarını yavaş yavaş Rusya’ya transfer etmeye başladı.
Kıbrıs ve İsviçre’nin, Rus vatandaşlarını kurucu veya yararlanıcı olarak gösteren aile fonu yönetim hizmeti sunmayı durdurması bu durumu büyük ölçüde teşvik etti. Bloomberg’e anonim olarak konuşan iki Rus milyarder, Rusya’ya aktif transferi yaparken işlerinin millileştirilme riskleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Ajansa konuşan kaynaklar, şu anda işlerini sadece Rusya’da yürütmek zorunda kaldıklarını, devletin varlıklarını millileştirebileceği olasılığını düşünmeye çalışmadıklarını ifade etti. Yaptırımlara takılan ve varlıklarını Rusya’ya taşıyan başka bir iş insanı ise Bloomberg’e, şimdi Rusya’da yeni bir hayat kurmaya çalıştığını söyledi.
Bloomberg’in bahsettiği 26 milyarderin toplam serveti yaklaşık 350 milyar dolar civarında ve ortalama yaşları 63. Yaşları nedeniyle bu milyarderler, servetlerini nasıl ve hangi ülkede miras bırakacaklarını planlamak zorunda. Ajans, bu kişilerin kararlarının ekonominin ve tüm iş kollarının gelişimini etkileyebileceğini belirtiyor.
Ayrıca, Bloomberg’e göre bazı Rus milyarderler, servetlerinin büyük bir kısmını nakit olarak, bilinmeyen yerlerde saklıyor. Ajans bu kişiler arasında “FosAgro”nun eski başkanı Andrey Guryev ve “Lukoil”in ana hissedarı Vagit Alekperov’u sayıyor.
Rusya uzun süredir milyarderlerini “geri getirmeye” çalışıyor, onlar için mirasın daha kolay aktarılması için uygun koşullar yaratıyor. Ülkede miras vergisi yok ve miras fonları yasası geçerli. Bu tür özel fonlar, varlıkları veya gelirleri mirasçılar arasında otomatik olarak paylaştırmak üzere kolayca kurulabiliyor.