Financial Times’a göre, birçok Batılı şirket yöneticisi, Rusya’dan ayrılma konusunda kararsız ve işlerini büyük bir indirimle satmak istemiyorlar.
Özellikle, Avon Products, Air Liquide ve Reckitt gibi şirketler daha önce ülkeden ayrılmayı planladıklarını duyurmuş olsalar da Rusya’da iş yapmaya devam ediyorlar.
FT, Fransız şirketi Air Liquide’i örnek gösteriyor. Dünya çapında gaz, teknoloji ve sanayi hizmetleri üreten şirket, Eylül 2022’de Rusya’daki operasyonlarını yerel yönetimle bir anlayış mutabakatı imzalayarak devretmeyi planladı. Ancak, anlaşma Rus hükümeti tarafından onaylanmadı ve şirket belirsizlik içinde kaldı.
Bir başka örnek de Coca-Cola, Rusya’ya meşrubat şurubu tedarikini durdurdu, ancak Coca-Cola Hellenic, Multon Partners’ı (Dobryy Cola dahil) kurarak bu boşluğu doldurdu.
Mart ayında Reuters, yabancı şirketlerin Rusya pazarından çıkmaları nedeniyle 107 milyar dolardan fazla kayıp yaşadıklarını hesapladı. Bu kayıplar, varlıkların yazılması ve kaybedilen kârlar anlamına geliyor. Ağustos 2023’ten bu yana bu kayıpların miktarı üçte bir oranında arttı.
Son üç yılda, yabancı katılımlı tüzel kişi sayısı Rusya’da üçte bir oranında azaldı. Bu keskin düşüş, yabancı şirketlerin piyasadan çekilmesiyle açıklanıyor.