Rusya’da ipotek faiz oranları rekor seviyeye çıkarak yüzde 23’e ulaştığı bildirildi.
Federal şirket “Etaji”nin ipotek departmanı başkan yardımcısı Tatyana Reşetnikova, “Son bir hafta içinde birçok banka yeniden ipotek faiz oranlarını artırdı. Bazı kredi kuruluşları yıllık yüzde 23 faiz oranıyla ipotek vermeye hazırken, Temmuz başından bu yana onaylanan ortalama faiz oranı yüzde 18,9 oldu, ancak talep bu oranlarda bile devam ediyor.” dedi.
Reşetnikova’ya göre, şu anda ipotek almaya karar veren birçok kişi, mevcut kredi koşullarında aylık ödemeleri mümkün olduğunca erişilebilir hale getirmek için çeşitli yöntemler kullanıyor.
Reşetnikova, “Birçok banka şu anda tek seferlik bir komisyon ödeyerek daha düşük bir faiz oranı satın alma fırsatını aktif olarak sunuyor. Bu, yüksek faiz oranlarına rağmen aylık ipotek ödemesini makul sınırlar içinde tutabilir.” dedi.
Örneğin, 5 milyon ruble değerindeki bir gayrimenkulün, yüzde 19,1 faiz oranı, 2 milyon ruble peşinat ve 30 yıl vadeli şartlarla aylık ödemesi normal şartlarda 47.913 ruble olacaktır. Ancak kredi tutarının yüzde 6,81’i kadar tek seferlik bir komisyon ödenerek peşinat düşürülürse, ilk yıl için faiz oranı yüzde 11,5’e indirilebilir ve bu durumda aylık ödeme bu dönemde üçte bir oranında daha düşük, yani 31.880 ruble olacaktır.
Reşetnikova, “Bu tür aylık ödeme azaltma yöntemleri, genellikle önümüzdeki yıl ipotek faiz oranlarının düşeceğini uman ve krediyi daha avantajlı koşullarda yeniden finanse etmeyi planlayanlar ile mevcut konutlarını satma aşamasında olan ve gelecekte borçlarının büyük bir kısmını erken kapatmayı planlayanlar tarafından kullanılıyor.” dedi.
Gayrimenkul alımında pazarlığın önemi arttı
Reşetnikova’ya göre, şu anda gayrimenkul satın alırken pazarlık yapmak her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu, ipotek ödemelerini azaltmanın en basit yollarından biridir. İkinci el konut piyasasında satış sürelerinin uzaması nedeniyle, Rusya’da ortalama indirim yüzde 6’ya yaklaştı.
Reşetnikova, “Yüzde 18,9 faiz oranı ve ortalama 23 yıl vade ile yüzde 6’lık bir indirim bile ipotek aylık ödemelerini yüzde 5,6 oranında azaltacaktır. İndirim yüzde 20 seviyesinde olursa, aylık ödemeler neredeyse yüzde 29 oranında azalacaktır. Ayrıca, gelecekte yeniden finansman sırasında kredi ile alınan daha küçük bir tutar daha büyük bir avantaj sağlayacaktır, bu nedenle önümüzdeki aylarda hem birincil hem de ikincil piyasada satın alırken pazarlık yapmak trend olacaktır.” dedi.
3 Temmuz’da, Sberbank Başkanı Herman Gref, “Izvestia”ya yaptığı açıklamada, avantajlı ipotek programını uyarıcı ilaçlarla kıyasladı ve bu ilaçların kötüye kullanılmaması gerektiğini belirtti. Gref, avantajlı ipoteğin, koronavirüs pandemisi sonrasında Rus ekonomisinin “çökmesini” önlemek için gerekli olduğunu söyledi. Bu süre zarfında konut erişilebilirliğinin yaklaşık yüzde 10 düştüğünü belirtti.
Uluslararası İpotek ve Gayrimenkul Akademisi Başkan Yardımcısı İrina Radçenko, Gref’in benzetmesinin oldukça uygun olduğunu “Izvestia”ya belirtti. Tıbbi metafora devam eden Radçenko, Nisan 2020’de inşaat sektörünü kurtarmak için bir antibiyotik olarak reçete edilen avantajlı ipoteğin, 2022’de piyasa için sadece zarar verdiğini ifade etti.
1 Temmuz’da, DOM.RF Analitik Merkezi Başkanı Mihail Goldberg, “Izvestia”ya, yıl sonuna kadar ipotek verme oranlarının düşmeye devam edeceğini söyledi. Goldberg, avantajlı ipotek programının sona ermesi ve piyasa ipoteklerinde yüksek faiz oranlarının uzun süre devam etmesinin buna etki edeceğini belirtti. Onun tahminine göre, toplam ipotek verme oranı yüzde 35-40 oranında düşebilir.