Rusya’dan şeker ihracatına yönelik 31 Ağustos 2024’e kadar geçerli olan yasak uzatılmayacak.
Rusya Tarım Bakanlığı basın servisi, “Şu anda, 31 Ağustos’tan sonra şeker kamışı veya pancar şekeri ve kimyasal olarak saf sakaroz ihracatına yönelik geçici yasağın uzatılması planlanmamaktadır.” dedi.
Bakanlık, şeker pancarı hasadının yeni sezondaki durumuna göre alınacak kararların, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ortaklarıyla koordinasyon içinde değerlendirileceğini belirtti.
Rusya’dan şeker ihracatına yönelik yasak, bu yıl 6 Mayıs’ta yürürlüğe girdi. Bu karar, 3 Mayıs 2024 tarihinde imzalanan hükümet kararnamesiyle öngörülmüştü. Bu adım, iç gıda pazarında istikrarı korumaya yönelik olarak atıldı.
Kararname, bazı istisnaları da içeriyordu. Örneğin, belirli miktarlarda şeker ihracatı AEB ülkelerine mümkün oldu. Özellikle, Ermenistan’a 28 bin ton, Belarus’a 5 bin ton, Kazakistan’a 120 bin ton ve Kırgızistan’a 28,5 bin ton şeker ihraç edilmesine izin verildi.
Tarım Bakanlığı, bu yılın Mart ayı ortalarında yaptığı açıklamada, Rusya’nın 1 Ağustos 2023’ten Şubat 2024 sonuna kadar 700 bin tondan fazla şeker ihraç ettiğini ve bu rakamın geçen sezonun aynı dönemine göre 3,3 kat daha fazla olduğunu belirtti (şeker üretim sezonu 1 Ağustos’ta başlıyor). İhracat kısıtlaması, yeterli geçiş stoklarını koruma ve AEB ortaklarını şekerle sağlama amacını taşıyordu.
Rusya İstatistik Kurumu’nun (Rosstat) verilerine göre, 2023 yılında Rusya Federasyonu, 6,6 milyon ton şeker pancarı üretti. Bu miktar, 2022 yılına göre yüzde 10 artış anlamına geliyor. Şurubun işlenmesi de dahil edildiğinde, toplam üretim 6,8 milyon ton oldu. İç tüketim ise yılda yaklaşık 6 milyon ton olarak gerçekleşiyor.