Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) yayınladığı finansal piyasa risklerine ilişkin rapora göre, büyük ihracatçılar ağustos ayında döviz satışlarını bir önceki aya göre yüzde 1 oranında azaltarak 11,9 milyar dolara düşürdü. Temmuz ayında bu rakam 12 milyar dolar seviyesindeydi.
Raporda yer alan bilgilere göre, büyük ihracatçıların net döviz satışlarının döviz cinsinden ihracat gelirine oranı 2024 yılı Haziran ayında yüzde 116 olarak gerçekleşti. Bu oran, Mayıs 2024’e göre 8 puanlık bir artış gösterdi ve bu artış, temettü ödemeleri için daha önce biriktirilmiş döviz satışları sayesinde gerçekleşti.
Bireyler ise ağustos ayında döviz alımlarını artırdı. Temmuz ayında 39 milyar ruble olan döviz alımı, ağustos ayında 2,5 kat artarak 98,1 milyar rubleye yükseldi. Ağustos 2023’te rubledeki zayıflama koşullarında vatandaşlar yalnızca 3,1 milyar ruble değerinde döviz alırken, ağustos 2022’de bu rakam 133,9 milyar rubleydi. Ana döviz alımları Rus bankalarında gerçekleştirildi.
Nakit döviz piyasasında durum çoğu ay boyunca istikrarlı kaldı. Ancak ağustos ayının sonunda, döviz alım-satım spreadleri dolar için 4,11 rubleye, euro için ise 4,17 rubleye yükseldi.
Rusya Merkez Bankası, temmuz ayında döviz piyasasında gözlemlenen istikrarın, ağustos ayında volatilitenin yeniden artmasıyla yer değiştirdiğini belirtti. Ağustos ayı boyunca ruble, ABD doları karşısında yüzde 5,6 değer kaybederken, yuan karşısında ise yüzde 1,8 oranında zayıfladı. Çin yuanının ABD doları karşısında zayıflaması, döviz ticareti yapısındaki değişikliklerin yanı sıra bazı katılımcıların tezgah üstü piyasalarda daha fazla işlem yapmaya başlaması ve yaptırımlar altındaki ödeme kanallarının yeniden yapılandırılmasından kaynaklandı.