Rusya Merkez Bankası, SWIFT’in Rusya’daki alternatifi olan Finansal Mesajlaşma Sistemi’nin kullanıcı sayısının arttığını açıkladı. Temmuz ayı başında bu sisteme 570 kuruluşun katıldığı bildirildi.
Merkez Bankası’nın “Rusya Finans Piyasasının Geliştirilmesine Yönelik Temel Kılavuz İlkeler” taslağında yer alan açıklamada, “Finansal Mesajlaşma Sistemi, Rusya’daki bankalar arasında muhabir hesaplarda bilgi alışverişi için ana kanal haline geldi. 2024’ün ilk yarısında bu sistem üzerinden iletilen mesaj sayısı, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında arttı. Ayrıca, yabancı katılımcıların da bu sisteme olan ilgisi sürmektedir” denildi.
Yaptırımlar nedeniyle, birçok Rus kuruluşu finansal verilerin aktarımında uluslararası SWIFT sistemini kullanma imkanını kaybetti. Bu durum, Finansal Mesajlaşma Sistemi’ni önemli bir alternatif haline getirdi.
Merkez Bankası’ndan yatırım projelerine yeni destek planı
Rusya Merkez Bankası, yatırım projeleri ve öncelikli sektörlere yönelik devlet destek programlarını yeniden ele almayı öneriyor. Amaç, bankacılık kredileri ve sermaye piyasası araçlarına uygulanan desteklerde ortak bir yaklaşım geliştirmek. Bu bilgi, Merkez Bankası’nın “2025 Yılı ve 2026-2027 Dönemi için Rusya Federasyonu Finansal Piyasasının Gelişim Ana Hatları” adlı projesinde yer alıyor.
Şu anki sistemde, devletin belirlediği borçlu kategorilerine düşük faizli krediler veriliyor ve bankaların kaybettiği faiz gelirinin bir kısmı bütçeden sübvanse ediliyor. Ancak Merkez Bankası’na göre, bu uygulama aslında bankaların hissedarlarına ekstra kazanç sağlıyor.
Bu nedenle Merkez Bankası, destek yöntemlerinde eşitlik sağlamayı öneriyor. Düşünülen çözümlerden biri, kredilere verilen sübvansiyonlar yerine, sermaye piyasasına giren şirketlere zaman içinde dağıtılan sübvansiyonlar sunmak.