Askerlik sürecine dair yanıtlar: Rus yetkililerle görüşmelerden notlar

0
689

Son günlerde askerlik meselesiyle ilgili önemli temaslarda bulundum. Hem dün hem de bugün kritik görüşmeler gerçekleştirdim. Bugün ise Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç ile makamında bir araya gelerek bu konuda detaylı bir bilgi alışverişi yaptık.

Rusya’daki yetkililerle yaptığım görüşmeler sonucunda durumu net bir şekilde anlamış bulunuyorum. Öncelikle bu askerlik kaydını herkesin yapması gerekiyor. Yaptırmayanlar yasaya göre vatandaşlığını kaybedecek.

Öncelikle, olayları doğru bir şekilde kategorize etmek gerekiyor. Polis, yalnızca askerlik kaydı bulunmayan kişileri askeri şubeye götürmekle yükümlü. Bu konuda kendilerine verilen talimat bu yönde olup, başka bir görevleri bulunmamaktadır. Farklı uygulamalar olduğunu biliyoruz; bazı durumlarda bireyler ya evlerinden alınıyor ya da telefonla polis karakoluna davet ediliyor ve sonrasında polis eşliğinde askerlik şubesine götürülüyor. Ancak polisin tek görevi, askerlik kaydı bulunmayan kişileri nezaret altında askeri şubeye ulaştırmaktır. Bunun dışında polisin başka bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Son günlerde pasaportların polis tarafından alındığı ya da iade edilmediğine dair söylentiler duymama rağmen, bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Polis, en fazla pasaportunuzu geçici olarak alabilir ve sizi askerlik şubesine götürdükten sonra pasaportunuzu şubede sizinle birlikte teslim etmekle yükümlüdür. Bu noktada polisin görevi sona erer ve askerlik şubesiyle ilgili işlemleriniz başlar.

Bugün yetkililerle yaptığım görüşmelerde, bu sürecin yalnızca askerlik kaydıyla ilgili olduğu sürekli olarak vurgulandı. Bana, herhangi bir askere alım veya zorunlu sözleşmeli askerlik uygulamasının olmadığını açıkça belirttiler. Ayrıca 45 gün süreyle askere götürülme iddialarına da değindim. Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, böyle bir sürecin gerçekleşmediğini konuşmalarından anladım. Rutin prosedürlerin işleme alındığını ancak şu ana kadar kimsenin askere götürülmediğini dolaylı da olsa duydum.

Basın temsilcisi olarak, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliyle görüntülü röportaj yapma talebim var. Henüz olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş almadım. Konu oldukça hassas. Ben yalnızca sürecin doğru bir şekilde aktarılması gerektiğini belirttim. Olay yalnızca askerlik sicil kaydı ile ilgiliyse, bunun doğru anlatılması durumunda vatandaşlarımızın zaten kendi isteğiyle şubelere başvuracağını ifade ettim. Ancak ortalıkta dolaşan asılsız söylentilerin de insanları korkuttuğunu belirttim. Bana korkulacak bir durum olmadığını belirtseler de ben bunun röportajla ortadan kalkacağını dile getirdim.

Böyle bir röportaj gerçekleştiğinde, bekletmeden paylaşacağım.

Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri olan vatandaşlıktan çıkarılma veya sınır dışı edilme konusunu da yetkililere sordum. Edindiğim izlenime göre, askerlik şubesindeki bir görevlinin vatandaşlıktan çıkarma yetkisi bulunmamakta. Yetkililer, vatandaşlıktan çıkarılma sürecinin oldukça karmaşık ve uzun bir süreç olduğunu ve sizinle “konuşma şeklinizi beğenmedi” diye kimsenin sizi vatandaşlıktan atma yetkis olmadığını da belirttiler.

Günün son görüşmesini Moskova Büyükelçimiz Tanju Bilgiç ile gerçekleştirdim.

Vatandaşlarımızla yaptığım görüşmeleri ve Rusya’lı yetkililerle temaslarımı kendisiyle paylaştım. Büyükelçimiz, bu konuyu yakından takip ettiklerini ve duruma son derece hassas yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, bu konuda kendilerine ulaşan vatandaşlarımızın da olduğunu ifade etti. Yukarıda anlattığım süreçlerin benzer şekilde Rus yetkililer tarafından kendilerine de aktarıldığını ve bu olayın sadece Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçen Türk vatandaşlarına özel bir durum olmadığını ve konuyu büyük bir hassasiyetle takip ettiklerini vurguladı.