Bankalar tarafından sunulan mevduat faiz oranları, şu anda yıllık en az yüzde 20’ye kadar politika faiz oranının artışını göz önünde bulunduruyor.
Son aylarda bankalar, “kısıtlayıcı” para politikalarının süresiyle ilgili beklentilerini yeniden yapılandırarak faiz politikalarını revize etti.
Banki.ru’nun uzman analitik bölümü başkanı İnna Soldatenkova, “Bu durum, piyasanın büyük bölümünün mevduatlarını uzun vadeli olarak (üç ay ila bir yıl arasında) değerlendirmeye devam etmesiyle açıklanabilir. Bankaların eylül-ekim aylarında tasarruf ürünlerine yönelik şartları gözden geçirmesi ise Merkez Bankası’nın 25 Ekim’deki toplantısında faiz oranını artırma ihtimalinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu sinyal, eylüldeki artıştan sonra düzenleyici tarafından verilmişti.” dedi.
Analistin görüşüne göre, bu adımın temel nedeni, enflasyonun yavaşlamasında kayda değer bir ilerleme sağlanamaması ve enflasyon risklerinin ağır basması. Aynı zamanda, Merkez Bankası’nın ekim ayı toplantısının sonucunda temel makroekonomik göstergeler için öngörülerini gözden geçirmesi muhtemel.
İnna Soldatenkova, “Şu anda bazı bankalar tarafından sunulan mevduat faiz oranları, yıllık en az yüzde 20’lik bir politika faiz oranı artışını göz önünde bulunduruyor. Piyasa katılımcılarının çoğunluğu tarafından beklenen bu senaryonun Merkez Bankası tarafından uygulanması, mevduat faiz oranlarında önemli bir değişikliğe yol açmayacak; ortalama olarak faiz oranlarının yüzde 0,3 ila 0,5 puan artmasını bekliyoruz.” dedi.
Ancak, eğer Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 20’nin üzerinde artırırsa, kredi kuruluşlarının tepkisi daha belirgin olacak ve mevduat faiz oranlarının ortalama olarak 1-1,5 puan artması bekleniyor.