Kazan’daki BRICS Zirvesinden izlenimler ve Türk-Rus ilişkilerinde samimiyet üzerine 

0
327

Kazan’da gerçekleşen BRICS zirvesinde, kameralara yansımayan, ancak salonda bulunan bizlerin fark ettiği küçük ama çok değerli bir detayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Uluslararası platformlarda bulunmak, bizim gibi gazeteciler için sadece bilgi toplama değil, aynı zamanda ortamın havasını soluyup, gözlem yapma fırsatıdır. Bu yüzden, son 15 yıldır Putin-Erdoğan görüşmelerinin neredeyse tamamını yerinden takip ettim ve Türkiye-Rusya ilişkilerindeki gelişmeleri ilk elden gözlemledim. 

Bu toplantıda da dikkat çeken bir şey vardı ki, iki ülke arasındaki ilişkiyi yeni bir boyuta taşıyan unsurlardan biriydi. Heyetler salona girdiğinde, masanın her iki tarafında oturanların neredeyse tamamının, karşılarındaki muhataplarına samimi bir tebessümle yaklaşıp içtenlikle selam verdiklerini gördüm. Hele ki Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u gülerken görmek kimseye nasip olmazken, İbrahim Kalın ile Türk usulü yanak yanağa öpüşerek selamlaşmasında yüzündeki ifade bana bu satırları yazdırdı. Yüzlerce ikili ve heyetler arası görüşmede bulunmuş biri olarak, böylesine samimi bir atmosferde yapılmış görüşmelerin nadir yaşandığını söyleyebilirim. Bu karşılıklı sıcak selamlaşmalar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı fazlasıyla özetliyor aslında.

Her ne kadar zaman zaman iki ülke arasında çeşitli gerginlikler yaşanmış olsa da, özellikle uçak ve büyükelçinin öldürülmesi gibi olaylardan sonra iki ülke ilişkilerinde büyük bir deneyim kazandı. Artık her türlü sorunda karşılıklı güven ve açık bir iletişimle ilerlemeyi öğrendiler. İki ülke, en ufak bir meselede bile doğrudan ve en üst seviyede birbirini arayıp konuşabiliyor. Bu, dışarıdan görülmeyen ancak bizim gibi bu toplantıları yakından takip edenlerin rahatlıkla gözlemlediği büyük bir adım.

Bu zirvede gördüğüm, Türkiye-Rusya ilişkilerinin samimiyetle güçlendiğini ve artık daha güvenli bir temelde hareket ettiklerini gösteren bu sıcak karşılamalar, iki ülkenin dış politikada sergilediği dostane tutumun bir yansımasıydı. 

Kazan’daki BRICS zirvesinde, Türk-Rus ilişkilerinin ulaştığı bu yeni boyut, bence zirvenin en önemli detayı olarak aldığım notlardan biri oldu.

ASKERLİK KONUSU İLE İLGİLİ KISA BİLGİ NOTU

Zirveyi takip ederken aldığım kulis bilgilerine göre Rusya Devletlet Başkanı ile görüşmesi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyu Rus tarafı ile konuştuğu şeklinde.

Zaten konunun abartıldığı şu ana kadar askere götürüldüğü yüzde yüz tespit edilen hiç bir Türk olmadığından belli.