ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya Amerikan yapımı ATACMS füzeleriyle Rusya’nın derinliklerine saldırı düzenlemesine izin verildiği iddialarını resmi olarak doğrulamadı.
Beyaz Saray muhabirlerine göre, G20 Zirvesi için Rio de Janeiro’da bulunan Biden, medyanın Ukrayna’ya uzun menzilli silahların kullanım izni verilmesine ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı.
Bunun yanı sıra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki sorulara yanıt vermedi. Pentagon’dan Pazartesi günü yapılan açıklamada, böyle bir izin verilmesine dair herhangi bir bilgileri olmadığını belirttiler. ABD Dışişleri Bakanlığı da resmi sözcü Matthew Miller’ın daha önce dile getirdiği açıklamayı yineledi; bu açıklamada, Washington’un tutumunda bir değişiklik olup olmadığını doğrulayamayacaklarını belirtmişti.
Rusya’dan açıklamalar
Amerikan hükümetinin bu konuda sessiz kalması, uluslararası basında ve Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarında yer alan iddiaların ardından geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın salı gecesi Bryansk bölgesine altı ATACMS balistik füzesiyle saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, Rus hava savunma sistemlerinin beş füzeyi imha ettiği ve altıncı füzenin zarar gördüğü belirtildi. Saldırı sonucunda can kaybı veya maddi hasar yaşanmadı.
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ise yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya uzun menzilli silahlarla saldırı izni verdiğini doğruladı. Zelenskiy, bu silahları kullanacaklarını belirtti. Daha önce New York Times gazetesi, ABD’nin Ukrayna’ya ATACMS füzeleriyle Rusya’nın derinliklerine saldırı düzenleme izni verdiğini yazmıştı. Gazete, bu izinle ilk saldırıların ATACMS füzeleriyle yapılabileceğini öne sürdü.
NATO’nun rolü ve Rusya’nın tepkisi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ülkelerinin bu tür saldırıların kullanımı konusundaki tartışmalarının, Batı’nın Ukrayna çatışmasında doğrudan yer alıp almamaya karar verme sürecini etkilediğini söyledi. Putin, Batı’nın doğrudan katılımının çatışmanın doğasını değiştireceğini ve bu durumda Rusya’nın kendisini tehdit eden durumlara karşı uygun kararlar alacağını ifade etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu tür saldırıların, Batı’nın Ukrayna ile iş birliğinde yeni bir gerilim aşamasına geçmesi anlamına geleceğini ve Rusya’nın buna uygun yanıt vereceğini vurguladı.