Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batı ülkelerinin Kiev’e, Rusya topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırı izni vermesinin, Batı’nın Ukrayna’daki çatışmaya daha fazla müdahil olmasına ve bu durumun gerilimin tırmanmasına yol açtığını söyledi.
Peskov, RIA Novosti’ye verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:
“Batılı ülkelerin bu çatışmaya ve savaşa daha fazla müdahil olması, gerilimin ve tırmanışın yeni aşamalarına yol açıyor. Bu kötü bir şey.”
Bu açıklama, RIA Novosti’de staj yapan, 12 yaşında Donbas’taki çocukların korunması için BM’ye çağrı yapması nedeniyle Ukraynalı milliyetçi ‘Mirotvorets’ sitesi tarafından kara listeye alınan 16 yaşındaki Lugansk’lı gazeteci Faina Savenkova ile yapılan röportaj sırasında yapıldı.
ATACMS füzeleri ve ABD’nin onayı
Geçtiğimiz pazar günü, The New York Times, isimsiz Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’nın Amerikan yapımı uzun menzilli ATACMS füzeleriyle Rusya topraklarının derinliklerindeki hedeflere saldırı düzenlemesine izin verdiğini bildirdi.
Ukrayna basını, 19 Kasım’da, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU), Rusya’nın uluslararası alanda tanınan sınırları içindeki hedeflere ATACMS balistik füzeleriyle saldırı düzenlediğini yazdı. Ancak Ukrayna Genelkurmayı bu bilgiyi doğrulamadı.
Daha sonra, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın 19 Kasım gecesi Bryansk Bölgesi’ne altı ATACMS balistik füzesiyle saldırı düzenlediğini açıkladı. Hava savunma sistemlerinin bu saldırıyı püskürttüğünü belirten Bakanlık, füze parçalarının bir askeri tesisin teknik sahasına düştüğünü ve çıkan yangının kısa sürede söndürüldüğünü ifade etti. Olayda herhangi bir can kaybı ya da büyük çaplı hasar yaşanmadı.
Rusya’nın pozisyonu
Salı günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temel İlkeleri” başlıklı belgeyi onayladı. Belgede, Rusya’nın kendisine veya müttefiklerine karşı kitle imha silahlarının kullanılmasına nükleer silahla yanıt verme hakkını saklı tuttuğu belirtildi. Ayrıca, nükleer destekli bir devletin Moskova’ya veya müttefiklerine yönelik saldırısının “ortak bir saldırı” olarak değerlendirileceği ifade edildi.
Putin daha önce yaptığı açıklamada, NATO ülkelerinin sadece Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin uzun menzilli silah kullanma ihtimalini tartışmadığını, aynı zamanda Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan katıldığını söyledi.
Putin’e göre, Kiev rejimi, insansız hava araçları ve diğer araçlarla Rusya topraklarına saldırılar düzenlemekte. Ancak batı yapımı uzun menzilli hassas silahların kullanımı söz konusu olduğunda, bu tür operasyonların yalnızca NATO ülkelerinin askeri uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilebileceği açıkça görülüyor. Sadece bu uzmanlar füze sistemlerine uçuş görevlerini yükleyebiliyor dedi.
Putin, Batı’nın Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan katılımının, çatışmanın doğasını tamamen değiştireceğini belirtti. Bu durumun NATO üyesi ülkeler olan ABD ve Avrupa devletlerinin Rusya ile doğrudan savaşması anlamına geleceğini vurgulayan Putin, Moskova’nın ortaya çıkan tehditlere göre karar alacağını ifade etti.