spot_img
0.5 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaEkonomiRBC, Türkiye’de ödeme yöntemlerini anlattı: 2025’te Ruslar için alternatifler

RBC, Türkiye’de ödeme yöntemlerini anlattı: 2025’te Ruslar için alternatifler

Rus haber kaynağı RBC, Türkiye’de 2025 yılı itibarıyla Rus vatandaşlarının kullanabileceği ödeme yöntemlerini ve bu yöntemlerin avantajlarını okurlarıyla paylaştı. Yaptırımların etkisiyle sınırlı seçeneklere rağmen, hem turistler hem de uzun süreli ikamet edenler için bazı çözümler mevcut. İşte RBC’nin derlediği bilgiler ışığında Türkiye’de ödeme yapmanın yolları:

Türkiye’de hangi kartlar geçerli?

Şu anda Türkiye’ye giderken hangi kartı almanın daha iyi olduğu sorusuna kısa bir cevap: yabancı bir banka kartı. Ancak Türkiye’ye seyahat eden veya buraya yerleşmeyi düşünenler için başka bir seçenek daha bulunmaktadır.

2025 yılında Rusya vatandaşları için Türkiye’de geçerli olan banka kartları şunlardır:

UnionPay — Rus bankaları tarafından verilen kartlar. Aralık 2024 itibarıyla bu bankalar arasında Rosselhozbank ve Asya-Pasifik Bankası bulunmaktadır.

Visa ve Mastercard — Yabancı bankalar tarafından verilen kartlar.

UnionPay Türkiye’de nasıl çalışıyor?

Çin ödeme sistemi UnionPay, Türkiye’nin büyük şehirlerindeki mağaza, otel, kafe ve hizmet noktalarındaki çoğu ödeme terminalinde kullanılabiliyor. İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir gibi turistler arasında popüler olan destinasyonlarda bu sistemle ödeme yapmak mümkün.

Türkiye’de Garanti Bank, Akbank, Yapı Kredi Bank, DenizBank, ING Bank, QNB Finansbank, Halkbank, Ziraat Bank, TEB Paribas, Albaraka Türk ve VakıfBank gibi kuruluşlara ait 50 binden fazla ATM, UnionPay kartlarıyla nakit Türk lirası çekimine olanak tanıyor. ATM’nin Çin ödeme sistemiyle uyumlu olup olmadığı cihazın üzerinde ya da ekranında belirtiliyor.

UnionPay’in resmi web sitesine göre, bazı durumlarda nakit çekim işlemleri için limitler uygulanabiliyor. Bu limitlerin detaylarını kartı veren banka üzerinden öğrenmek gerekiyor. Ayrıca, Rusya’da verilen UnionPay kartlarıyla ödeme yaparken Çin ödeme sistemini manuel olarak seçmek gerekebiliyor.

Bununla birlikte, tüm UnionPay kartlarının Türkiye’de çalışmadığını unutmamak önemli. ABD’nin Rus bankalarına yaptırım uygulamaya başlamasından sonra, bu bankaların kartları yurt dışında kullanım dışı kaldı. Türkiye’de UnionPay kartlarının yalnızca Rosselhozbank ve Asya-Pasifik Bankası tarafından desteklendiği belirtiliyor. Ancak bu bankaların kartlarında da bazı sınırlamalar mevcut:

Rosselhozbank’a göre kartları, Akbank, Ziraat Bank, VakıfBank, Halkbank ve DenizBank ATM’leri ve ödeme terminallerinde kullanılabiliyor. Ancak bazı durumlarda işlemler, yerel banka ya da mağaza tarafından reddedilebiliyor.

Asya-Pasifik Bankası ise yurtdışındaki bazı kredi kuruluşlarının Rus kartlarını kabul etme konusunda kısıtlamalar getirebileceğini belirtiyor.

Yabancı Bankaların Visa ve Mastercard kartları

2022 yılı Mart ayından itibaren, Rusya’da verilen Visa ve Mastercard ödeme sistemine ait kartlar ülke dışında çalışmamaktadır. Ancak uluslararası ödeme sistemlerinin yabancı bankalarca verilen kartları, Türkiye’de herhangi bir kısıtlama olmadan kabul edilmektedir.

Visa veya Mastercard kartlarıyla yurt dışında ödeme yaparken, çift döviz kuru çevriminden kaynaklanan gizli masrafları dikkate almak önemlidir. Ödemelerde yalnızca işlemin yapıldığı para birimi ile kart hesabının bulunduğu para birimi değil, aynı zamanda ödeme sistemi ile banka arasındaki işlem para birimi olan “billing” para birimi de devreye girer. Genellikle, billing para birimi olarak euro veya dolar kullanılır (ülkeye bağlı olarak değişir).

Başka bir para biriminde yapılan işlemler için hesapta bulunan para birimi dönüştürülmesi gerekiyorsa, işlem para birimi billing para birimi ile karşılaştırılır, ardından billing para birimi ile kart hesabının para birimi eşleştirilir. Eğer bunlar birbirine uymazsa, ödeme sistemi ya da kartın verildiği banka, kendi kuruna göre dönüşüm yapar ve bu işlemden banka komisyonu alınabilir. Döviz kurundaki farklardan kaynaklanan kayıpları önlemek için çoklu para birimi özelliği bulunan yabancı banka kartları kullanılabilir.

2025 yılında Türkiye’de banka kartı nasıl çıkarılır

2025 yılında, Türkiye’de oturma izni bulunmayan Rus vatandaşlarının banka hesabı açması önceki yıllara göre çok daha zor hale geldi. Ancak 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla Rus vatandaşlarına hizmet veren iki Türk bankası bulunuyor: VakıfBank ve Ziraat Bank.

Rus müşteriler, VakıfBank’ta dolar, euro ve Türk lirası cinsinden hesap açabiliyor. 2022 yılında banka yalnızca 200 dolar hizmet bedeli talep ederken, günümüzde, Rus vatandaşlarının belirttiği üzere, hesap açılışı için 1.000 ila 10.000 dolar arasında değişen bir depozito yatırılması istenebiliyor. Her şube, kendi limitlerini belirliyor. Bununla birlikte, bazı durumlarda depozito talep edilmediği de ifade ediliyor.

Ziraat Bank’ta da dolar, euro ve Türk lirası hesapları açılabiliyor. Banka, hesap açılışı için herhangi bir komisyon almıyor. Ancak bazı şubelerde, bir ila üç ay süreyle bir depozito yatırılması talep edilebiliyor.

2024 yılı Ocak ayından itibaren DenizBank, yabancı vatandaşlardan gelen hesap açma başvurularını kabul etmeyi durdurdu. Bir ay sonra ise, mevcut müşterilerinden Türkiye’de oturma izni belgesi sunmalarını isteyen yazılar göndermeye başladı. Ancak Aralık 2024 itibarıyla, VakıfBank ve Ziraat Bank’ta, oturma izni bulunmayan Rus vatandaşlarının başarılı bir şekilde hesap açabildiği bildiriliyor.

Türkiye’de hesap açmak ve banka kartı edinmek için gerekli belgeler şunlar:

—Pasaport,

—Türkiye Vergi Kimlik Numarası (İNN),

—Adres bilgilerini içeren Rusya pasaportu,

—Türk SIM kartı.

Hesaplar hem Rus SIM kartlarına hem de yerel SIM kartlara bağlanabiliyor.

Türkiye’de Mir kartlarının kabulü

2024 yılının Eylül ayı sonunda, Türk devlet bankalarından biri, Türkiye’de Mir ödeme sisteminin yeniden kullanımına ilişkin bir değerlendirme yapılmadığını açıkladı. Daha önce, Mir kartları beş Türk bankasında kabul ediliyordu.

Sorunlar, 2023 sonbaharında, ABD Hazine Bakanlığı’nın Rusya’nın ödeme sistemleriyle çalışmaya yönelik yaptırımları devreye sokma tehdidinde bulunmasından sonra başladı. Bu açıklamanın ardından, devlet bankaları Halkbank, Ziraat Bank ve VakıfBank ile özel bankalar İş Bankası ve DenizBank, Mir kartlarının kullanımını askıya aldı.

2023 sonbaharında, Rusya Ulusal Ödeme Kartları Sistemi Başkanı Vladimir Komlev, RBC televizyonuna verdiği bir röportajda, Türkiye’de Mir kartları ve Hızlı Ödeme Sistemi (HÖS) kullanımını mümkün kılan özel fintech servislerinin ortaya çıktığını belirtti. Ancak, Mir ödeme sisteminin Türkiye’de aktif olarak çalıştığına dair, ne göçmenlerin sohbet gruplarındaki kullanıcılar ne de “RBC Yatırımları” tarafından ankete katılan turistler herhangi bir bilgi doğrulaması yapabildi.

Türkiye’de nakit ödeme yöntemleri

Türkiye’de ödemelerinizi hem yerel para birimi olan Türk lirası hem de ABD doları ya da euro ile yapabilirsiniz.

Türkiye’ye döviz girişinde herhangi bir sınır yok. Ancak, ülke dışına 5 bin doların üzerinde döviz çıkarmayı planlıyorsanız, bu miktarı girişte beyan etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, Türk gümrük yetkilileri paranın kaynağını açıklamanızı isteyebilir.

Rusya’dan nakit para çıkarma limiti

Rusya’dan toplamda 10 bin doları aşmayan nakit para ve/veya seyahat çekleri beyan etmeden çıkarılabilir. Bu miktarın üzerindeki nakitler ise yazılı olarak gümrükte beyan edilmelidir. Rusya Merkez Bankası kurallarına göre, yalnızca 9 Mart 2022’den önce açılmış döviz hesaplarından ya da mevduatlardan dolar veya euro çekebilirsiniz. Çekim limiti 10 bin dolar ya da eşdeğer euro’dur ve bu kısıtlamalar 9 Mart 2025’e kadar uzatılmıştır.

Ancak, 2023 yılının Eylül ayından itibaren Rusya’daki bankalardan dolar ve euro nakit alımı sınırsız hale gelmiştir. Daha önce yalnızca 9 Nisan 2022’den sonra kasalara giren dövizler satılabiliyordu.

Rusya’dan Türk Lirası çıkarma limiti

Rusya’dan Türk lirası çıkarma limiti, 10 bin dolar karşılığını geçmemek şartıyla uygulanır. Bu tutarın üzerindeki lira miktarları gümrükte yazılı olarak beyan edilmelidir. Rusya Merkez Bankası, Mayıs 2022 itibarıyla euro ve dolar dışında herhangi bir yabancı para biriminin banka aracılığıyla alınmasına sınırsız izin verdi. Türk lirası alımları, piyasa kuruna göre broker hesapları üzerinden de gerçekleştirilebilir.

Rus turistler, Türkiye’ye geldikten sonra döviz bürolarında rublelerini dolara veya Türk lirasına çevirebilirler.

Türkiye’de ruble ile ödeme

Türkiye’de bazı mal ve hizmetleri doğrudan Rus rublesi ile ödemek mümkündür. Ancak, bu tür bir ödeme seçeneğinin mevcut olup olmadığını işlem yapmadan önce kontrol etmeniz gerekmekte.

Eski dolar banknotları kabul edilmiyor

Kasım ayı sonunda Türkiye’deki döviz büroları, eski tasarıma sahip 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmeyi durdurdu. Bunun nedeni, ülkeye sahte banknotların giriş yapmasıyla ilgili endişeler. Ancak, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk makamlarının bu sorunu çözmek için gerekli tüm önlemleri aldığını bildirdi.

ATOR, Rus turistlere yurtdışına seyahat ederken yeni tasarıma sahip dolar banknotları satın almalarını öneriyor.

Türkiye’de kripto para ile ödeme yöntemleri

Türkiye’de kripto para resmi bir ödeme aracı olarak kullanılamıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yasağına göre, satıcılar kripto paraları doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edemezken, bireylerin de mal ve hizmet ödemelerinde kripto para kullanmaları yasak.

RBC Yatırımları, yerleşik yabancılardan aldığı bilgilere dayanarak, Türkiye’deki kripto paraların alım ve Türk lirasına çevrilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Seyahat edenler, çift dönüşüm yöntemiyle kripto paralarını nakde çevirebiliyor: İlk olarak, Rus rublesi ile kripto para satın alınabiliyor, ardından kripto para Türk lirasına dönüştürülebiliyor.

Türkiye’deki kripto ATM’ler

Türkiye’de 2 Aralık itibarıyla Coin ATM Radar verilerine göre 7 kripto ATM’si bulunuyor ve bunların tamamı İstanbul’da yer alıyor. Ancak yalnızca 6 tanesi, müşterilere kripto paralarını satma imkanı sunuyor. Bu nedenle işlem yapmadan önce cihazın hangi işlemleri sunduğunu ve işlem kurunu kontrol etmek gerekiyor.

En yakın kripto para değişim noktası, Google Maps gibi haritalarda “crypto exchange” anahtar kelimesiyle bulunabiliyor. Ayrıca bu platformda, kullanıcıların yorumlarına ve noktanın hizmet detaylarına ulaşılabiliyor. Noktanın internet sitesi varsa, buradan komisyon oranları ve döviz kurları hakkında bilgi alınabiliyor.

spot_img

Rusya Premier Ligi

Rusya Premier Ligi konusunda en kapsamlı bilgiyi burada bulabilirsiniz. Rusya Premier Ligi 1992 yılında kuruldu.  Rusya Premier Ligi’nde 16 takım mücadele ediyor.  1992’de kurulmasının...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort