New York Times: ABD, Rusya ve diğer ülkelere yönelik soruşturmalar yürüten uluslararası gruptan çekildiğini Avrupa Birliği’ne (AB) bildirdi.
New York Times gazetesinin haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, Avrupa yetkililerini gizlice bilgilendirerek, Washington’un çok uluslu bir soruşturma grubundan ayrıldığını duyurdu. Bu grup, özellikle Ukrayna’daki gelişmeler bağlamında Rusya liderlerine yönelik soruşturmalar yürütüyordu.
Gazetenin aktardığına göre, söz konusu grup, Belarus, Kuzey Kore ve İran yönetimlerine yönelik soruşturmalar da gerçekleştiriyor. ABD’nin bu gruba 2023 yılında katıldığı, ancak 17 Mart’ta Eurojust (Avrupa Birliği Adli İş Birliği Birimi) üyelerine gönderilecek bir mektupla resmi olarak çekildiğini bildireceği belirtildi.
New York Times’a konuşan kaynaklar, Washington yönetiminin, kaynaklarını yeniden tahsis etme gerekliliği nedeniyle gruptan ayrılma kararı aldığını belirtti.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Ukraynalı savcılar ve güvenlik güçleriyle işbirliği yapan Adalet Bakanlığı ekibinin faaliyetlerini de azaltıyor.
Bu gelişmeye ilişkin Kremlin’den de bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın savaş suçları iddialarını kesin bir şekilde reddettiğini vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Ukrayna için uluslararası bir mahkeme kurulması fikrini “dar bir çevrenin girişimi” olarak nitelendirerek, Moskova’nın böyle bir mahkemeyi tanımayacağını belirtti.