Rusya aşı buldu mu? Korona virüs aşısı

0
926

Son dönemlerde Korona virüs aşısı çalışmaları ile gündeme gelen Rusya, Korona virüs aşısı konusunda sona geldi. Aşının artık kitlesel olarak kullanılacağı tarih bile telaffuz edilmeye başlandı.

Rusya uzun bir süredir aşı çalışmalarını yürüten hatta öncülük eden ülkelerden bir tanesi. Kovid-19 salgının Çin’de baş gösterdiği ilk günlerden buyana Korona virüs henüz dünyaya yayılmamışken bile Çin’e bilim insanlarını göndererek çalışma yaptırmaya başladı.

Rusya, Korona virüs aşısı konusunda ilk Ruslar tarafından yapılıp piyasaya sürüleceği düşüncesi hakim. Bu konuda 14 farklı platformda 50’ye yakın aşı çalışması yürütülüyor. Bunlardan bir tanesi devlet kayıtlarına geçme aşamasına geldiği ve yakın bir tarihte bunun artık kitlesel olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Rusya’da üretilen Korona virüs aşısı artık kendi üzerinde deneyen gönüllülerin dışında bazı yetkili ve önemli isimlerde var. Son olarak Rusya Doğrudan Yatırım Fonu CEO’su Kirill Dimtriev bizzat aşıyı kendi üzerinde denediğini açıkladı.

Dmitriev, yaptığı açıklamalarda KOVİD-19’a karşı üretilen ilk aşıyı onaylayan ülkenin Rusya olacağını dile getirdi. Sovyet Rusya’sının ABD ile olan uzay yarışları sırasında Sovyetlerin uzaya gönderdiği uydudan sinyal alan ABD’lilerin ne kadar şaşırdığını anımsatan Kirill Dimtriev, aşı çalışmasının da buna benzediğini belirterek bu konuda ilk ülkenin Rusya olacağını söyledi. Dimtriev, Rusya’nın amacının ilk olmak değil insanlara faydalı olmak olduğunun da altını çizdi.

Bulunan Korona virüs aşısı

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Gamaleya Enstitüsünün geliştirdiği Kovid-19 aşısının klinik denemelerinin tamamlandığını ve kayıt prosedürü için belgelerin hazırlandığını duyurdu.

Rusya Sağlık Bakan Yardımcısı Aleksey Kuznetsov  da Rusya’da son evresine gelen birkaç aşı olduğunu ve bunlardan Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının artık devlet kaydına girme aşamasına geldiği açıklandı.

Sağlık Bakanı yardımcısı, aşının kontrol için bilimsel uzmanlık merkezine aktarıldığını, daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın kayıt belgesi vermesinin beklendiğini söyledi. Ayrıca belgeler Rusya Federal Tıbbi Gözetim Ajansı (Roszdravnadzor) aktarılacak, burada aşının kayıt sertifikasına uygun olup olmadığı kontrol edilecek, daha sonra vatandaşlar arasında kullanım izni olan bir belge verilecek.

Konu ile ilgili Rus basınında çıkan takvime göre 10-12 Ağustos tarihlerinde aşının kaydı yapılması bekleniyor, 15-16 Ağustos’ta Rusya Federal Tıbbi Gözetim Ajansı (Roszdravnadzor) tarafından kontrol edildikten sonra vatandaşlar arasında kullanılması için belge alınması beklendiği ifade ediliyor.

Rusya nüfusu ne kadar? Rusya’nın en kalabalık şehri hangisi?