Dünyada en çok konuşulan liderlerin başında gelen ve Rusya Federasyonu’nun tarihine adını şimdiden yazdırarak ölümsüzleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kimdir ? Vladimir Putin’in hayatı, biyografisi ve hakkında bilinmeyenleri merak ediyor musunuz?
Vladimir Putin, 7 Ekim 1952 tarihinde Vladimir Spiridonoviç ve Mariya İvanovna Şelomova’nın çocuğu olarak St. Petersburg’da doğdu.
-Bu yazı kaynak gösterilmeden ve bu sayfaya link verilmeden kesinlikle kullanılamaz-
Rus lider o günleri şu sözlerle hatırlıyor:
“Basit bir aileden geliyorum ve bu hayatı neredeyse tüm bilinçli hayatım boyunca yaşadım. Sıradan, normal insan olarak yaşadım ve her zaman bu bağlantım var.”
Vladimir Putin’in annesi
Annesi Mariya İvanovna Şelomova hakkında konuşan Putin, “Mütevazi bir hayat yaşıyorduk. Bu nedenle “Şi” çorbası, köfte ve krep yapardık. Pazar günleri ve tatillerde, annem lahana, et ve pirinçten poğaçalar ve çok lezzetli pastalar yapardı.” diyor.
Putin’in annesi oğlunun judoya gitme kararını onaylamıyordu. Putin, bunun hakkında,”Her seferinde antrenmana gittiğimde, annem ‘yine kavga etmeye gidiyor ‘ derdi” şeklinde o günleri anlatıyor.
Eve gelip anne ve babasına ne yaptığını, ne gibi başarılar kazandığını anlatan Putin’in antrenörü durumu düzeltti ve daha sonra ailenin bu spora olan bakış açısı değişti.
Babası
Putin’in babası, Vladimir Spiridonoviç Putin savaşa katıldı, daha sonra 50’li yıllarda vagon fabrikasında güvenlik görevlisi olarak çalıştı ve bu fabrikada usta oldu.
Rusya Devlet Başkanı, babasını ve annesi ile tanışmasını şöyle anlatıyor:
“Babam 1911’de St.Petersburg’da doğdu. Birinci Dünya Savaşı başladığında, St.Petersburg’daki yaşam zorlaştı, açlık başladı ve tüm aile Tver Oblastı’ndaki Pominovo köyüne büyükannemin yaşadığı yere gitti. Yaşadıkları ev hala duruyor ve akrabalar dinlenmek için oraya gidiyor. Orada, Pominovo’da babam annemle tanıştı. 17 yaşında iken birbirleriyle evlendiler.”
Savaş sonrası yıllar
Savaştan sonra Putin ailesi, Baskovıy Pereulok’daki sıradan bir St. Petersburg evinde ortak bir dairede bir odaya yerleşti. Putin o günleri, “Asansörsüz bir evde 5. katta yaşıyorduk. Savaştan önce, ebeveynlerimin Peterhof’ta bir yarı evi vardı. O zaman elde ettikleri yaşam standardından gurur duyuyorlardı. Bu yaşam standardı ne düzeyde olursa olsun, Onlar bunu neredeyse hayallerin sınırı olarak görüyordu.” şeklinde hatırlıyor.
1960’lar
1960-1968 yılları arasında Vladimir Putin, Leningrad’daki sekiz yıllık 193 nolu okulda okudu. Sekizinci sınıftan sonra, 1970 yılında bitirdiği 281 nolu ortaokula (Teknoloji Enstitüsü’nde kimyasal önyargılı özel bir okul) girdi. Vladimir Putin, o yıllarda öncü değil yaramaz olduğunu söylüyor.
Öğretmeni Vera Dmitriyevna Gureviç, Putin hakkında yaptığı açıklamada “5. sınıfta kendini çok iyi gösteremiyordu, ancak potansiyel, enerjik karaktere sahip olduğunu hissettim. Dile büyük ilgi duyduğunu fark ettim, hemen kapıyordu. Çok iyi bir hafızası, esnek bir zihni vardı. Bu çocukta bir şeyler olduğunu düşündüm. Sokaktaki başı boş çocuklar ile arkadaşlık yapmaması ve konuşma fırsatı vermemek için ona daha fazla dikkat etmeye karar verdim” ifadelerine yer verdi.
Altıncı sınıftan Putin’in önceleri derslere fazla ilgisi yoktu. Öğretmeni Vera Dmitriyevna Gureviç, bu çocuğun zayıf notlar almadan daha iyi okuyabileceğini anlıyordu.
Öğretmeni bu konuda babası ile bile görüştü, oğlunu bir şekilde etkilemesini söyledi. Ama bu pek işe yaramadı. Ancak Vladimir Putin, altıncı sınıfta derslere karşı tutumunu kendisi keskin bir şekilde değiştirdi. Putin o süreci de şu şekilde anlatıyor:
“Diğer bazı öncelikler ortaya çıkmaya başladı, sporda kendimi göstermek zorunda kaldım, bir şey elde etmek için başka hedeflerim ortaya çıktı. Bunun elbette çok güçlü bir etkisi oldu.”
Altıncı sınıfta Putin, kendisine hayatta bir şeyin başarılması gerektiği hedefini belirledi. Zayıf notu olmadan okumaya başladı, bu onun için kolaydı. Sonra pionerlere (Sovyetler Birliği döneminde izci) kabul edildi ve hemen ardından pionerlerin başkanı oldu.
Putin bunun ile ilgili de, “Sokak becerilerimin yeterli olmadığı anlaşıldı ve spor yapmaya başladım. Ancak bu kaynak, tabiri caizse, statümü korumak için yeterli değildi. İyi çalışmak da gerekiyordu” diyor.
1970’ler
Yüksek öğretim
Leningrad Devlet Üniversitesi ve KGB Yüksek Okulu
1970’li yılların başında Vladimir Putin, 1975 yılında mezun olduğu Leningrad Devlet Üniversitesi hukuk fakültesine girdi. 70’lerin sonunda ve 80’lerin başında Putin, Moskova 1 Nolu KGB (Sovyetler Birliği’nin istihbarat ve gizli servisi) Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.
Denizci? Pilot? İstihbaratçı?
Vladimir Putin, liseden mezun olmadan önce istihbaratta çalışmak istiyordu. Nasıl istihbaratçı olunduğunu öğrenmek için araştıran Putin, bunu öğrenmek için KGB ofisine gitti. Orada, yeni başlayanlar için ya orduda hizmet etmesi ya da bir üniversiteden; tercihen bir hukuk fakültesinden mezun olması gerektiği söylendi. Bu bilgiyi alan Putin, “Ve o andan itibaren Leningrad Üniversitesi hukuk fakültesine hazırlanmaya başladım” diyor.
1970 yılında Vladimir Putin Leningrad Devlet Üniversitesi hukuk fakültesine girdi.
Rus lider üniversite yıllarını ise şöyle anlatıyor:
“Fakültenin birinci sınıfı 100 kişiden oluşuyordu ve sadece 10’u okuldan hemen sonra alındı. Diğerleri askerlikten sonra. Bu nedenle, öğrenciler için yarışma yaklaşık 40 kişiden oluşuyordu. Kompozisyondan 4 aldım, ama diğerlerinden 5 alarak geçtim. Üniversitede okumaya başladığımda başka hedefler ve başka değerler ortaya çıktı, ben esas olarak derslerime odaklandım ve sporu hobi olarak görüyordum. Ancak elbette düzenli olarak antrenman yapıyordum ve tüm birlik yarışmalarına katılıyordum ama artık alışkanlık olarak…”
Devlet güvenlik kurumları
Putin, Leningrad Devlet Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, dağıtım için devlet güvenlik kurumları tarafından işe alındı. Putin o günler için, “KGB hakkındaki fikirlerim, istihbarat ajanlarının çalışmaları hakkında romantik hikayeler temelinde ortaya çıktı.” diyor.
Önce yönetim sekreterliğine, ardından yaklaşık beş ay çalıştığı karşı istihbarat birimine kaydoldu. Altı ay sonra, operasyonel personel için yeniden eğitim kurslarına gönderildi. Yaklaşık altı ay boyunca Putin karşı istihbarat biriminde çalıştı ve ozaman yabancı istihbarat memurları Putin’i dikkate aldı. Rus lider o günleri şöyle hatırlıyor:
“Oldukça hızlı bir şekilde Moskova’da bir yıl geçirdiğim özel eğitime gittim. Sonra Leningrad’a döndüm, ilk bölümlerinde söyledikleri gibi orada çalıştım. Bu yönetimde Leningrad da dahil olmak üzere birliğin büyük şehirlerinde yaklaşık 4 buçuk yıl çalıştım.”
Daha sonra Putin, Almanya’ya seyahat etmeye hazırlandığı Andropov Kızıl Bayrak Enstitüsü’nde okumak için tekrar Moskova’ya gitti.
1980’ler
Evlilik ve Almanya
Vladimir Putin’in Almanya’ya seyahat etmeye hazırlandığı Andropov adını taşıyan Kızıl Bayrak Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra 1985 yılında Doğu Almanya’ya gitti ve 1990’a kadar orada çalıştı. Ama gitmeden önce hayatında önemli olaylar oldu.
Vladimir Putin ve Lyudmila Şkrebneva’yı ortak arkadaşları tanıştırdı. Lyudmila iç hat uçuşlarında hostes olarak çalışıyordu ve bir arkadaşıyla üç günlüğüne Leningrad’a gelmişti. Rus lider, o günleri de şöyle anlatıyor:
“St.Petersburg’daki ilk birimde çalışırken, bir arkadaşım beni aradı ve beni tiyatroya Arkadiy Raikin’e davet ettiğini söyledi. “Bilet var, kızlar olacak” dedi. Tiyatroya gittik. Kızlar gerçekten vardı. Ertesi gün tekrar tiyatroya gittik. Biletleri bu sefer ben aldım. Üçüncü gün yine aynı şeyi yaptık. Sonra onlardan biriyle çıkmaya başladım. Gelecekteki eşim Luda ile arkadaş olduk.”
Putin eşi Lyudmila ise o günleri şöyle hatırlıyor:
“Belli ki Vladimir’deki bir şeyler benim ilgimi çekti. Üç ya da dört ay sonra ihtiyacım olan kişi olduğuna karar verdim” dedi. Görüşmeden üç yıl sonra Vladimir, Lyudmila’ya evlenme teklifi etti.
Putin o süreci ise, “İki ya da üç yıl daha evlenmezsem, asla evlenmeyeceğimi fark ettim. Tabii ki bekar hayata alışmıştım. Lyudmila bunu değiştirdi.” şeklinde anlatıyor.
Putin ile Lyudmila 28 Temmuz 1983 tarihinde evlilik için imza attı attılar ve 2013 yılına kadar evli kaldılar.
Kızları Mariya ve Katerina
1985’te Almanya’ya gitmeden önce Vladimir Putin ve Lyudmila Putina’nın kızı Mariya doğdu. En küçük kızı Katerina, 1986’da Dresden’de doğdu.
Her iki kıza da büyükannelerin adı verildi: Mariya İvanovna Putin ve Yekaterina Tihonovna Şkrebneva.
Lyudmila, Putin’in kızlarına çok düşkün olduğunu ve onları her zaman şımarttığını ve eğitme işinin ise kendine kaldığını söyledi.
Dresden
1985-1990 tarihleri arasında Vladimir Putin Doğu Almanya’da çalıştı. Dresden’deki bölgesel istihbarat ofisinde görev yaptı. Uzun çalışma yıllarından sonra Putin, yarbay rütbesine ve bölüm başkan yardımcılığına getirildi. 1989’da ise “Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusuna Üstün Hizmet İçin” bronz madalya ile ödüllendirildi. bu konu ile ilgili de şanslı olduğunu belirten Putin, yurt dışında iken iki defa terfi ettiğini belirtiyor.
1990’lar
Leningrad Devlet Üniversitesi rektör yardımcısından Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığına
1990 yılında Dresden’den Leningrad’a döndükten sonra Vladimir Putin, Leningrad Devlet Üniversitesi’nde uluslararası konularda Rektör yardımcılığı görevini üstlendi.
Putin o günleri de şöyle hatırlıyor:
“Kandidat yapmak amacıyla Leningrad Devlet Üniversitesi’nin “çatısı altına” girmekten memnuniyet duydum, bakıp görecektim, belki de üniversitede çalışmaya devam edecektim. Bu şekilde ben 1990’larda üniversitenin rektör yardımcısı oldum.”
Haziran 1991 tarihinden itibaren Putin, St.Petersburg Belediyesi Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanı ve aynı zamanda 1994’ten itibaren St.Petersburg yönetiminin ilk başkan yardımcısı olarak çalışmaya başladı.
Putin, Leningrad belediye başkanlığında göreve başladıktan sonra, Sovyetler Birliği, KGB organlarına istifa dilekçesini verdi.
Moskova ve Başbakanlık
1996 yılında Vladimir Putin ailesiyle birlikte Moskova’ya taşındı, çünkü Rusya Federasyonu Devlet Başkanı yardımcılığına getirildi.
St. Petersburg’u daha çok sevmesine rağmen, Moskova’yı bir Avrupa şehri olarak gördüğünü belirten Putin için kariyerinde yükseliş dönemleri de başlamış oldu.
Putin’in kariyeri Moskova ‘ya geldikten sonra hızla gelişti. Mart 1997 tarihinde Putin, Başkanlık İdaresinin başkan yardımcısı ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Ana Kontrol Yönetimi Başkanı oldu. Çalışma yüküne rağmen, 1997 yılında St.Petersburg Devlet Madencilik Enstitüsü’nde ekonomi üzerine kandidat (akedemik bir unvan) tezini savundu. Mayıs 1998 tarihinde Putin zaten Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı İdaresinin Birinci Başkan Yardımcısıydı, Temmuz 1998’de Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanlığına atandı, aynı zamanda Mart 1999 tarihinden itibaren Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri oldu.
1999 yılının Ağustos ayında, Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Hükümeti Başkanı (Başbakan) oldu. Bu görev kendisine Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından önerildi. Putin o anları şu sözler ile hatırlıyor:
“Boris Nikolayeviç, beni yanına çağırdı ve bana Başbakanlık görevini sunma fikri olduğunu söyledi. Bu arada, benimle yaptığı konuşmada “veliaht” kelimesini kullanmadı. Yeltsin, her şeyin yolunda gitmesi durumunda “perspektifi olan Başbakandan” bahsetti. Ben bir sene çalışırım, iyi olur diye düşünüyordum. Rusya’yı çöküşten kurtarmaya yardım edersem, bu gurur duyabilecek bir şey olur.”
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı
2000’den önce, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Vladimir Putin’e geçici Devlet Başkanı olmayı teklif etti. Putin, Yeltisin’den gelen bu teklifi, “Yeni Yıldan iki ya da üç hafta önce Boris Nikolayeviç, beni odasına davet etti ve ayrılmaya karar verdiğini söyledi. Böylece, geçici Devlet Başkanı olmak zorunda kalacaktım.Bir yandan, iç argümanlar var. Ama başka bir mantık daha var. Kader, ülkede ve ülke için en üst düzeyde çalışabileceğiniz şekildedir. Ve şunu söylemek saçma olur: “Hayır ben çekirdek satmak istiyorum, ya da özel hukuk alanında çalışacağım.” şeklinde anlattıyor.
Böylece Putin 31 Aralık 1999 tarihinde Rusya Federasyonu’nun geçici Devlet Başkanı olarak Kremlin‘e geçti.
2000’ler
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ve Başbakanı
26 Mart 2000 tarihinde Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak seçildi, 14 Mart 2004 tarihinde ikinci kez Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak seçildi. 8 Mayıs 2008 tarihinde Devlet Başkanı Kararnamesi ile Rusya Federasyonu Hükümeti Başkanı (Başbakan) görevine atandı.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevinde ilk dönem
Vladimir Putin, 26 Mart 2000 tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı seçildi. 7 Mayıs 2000’de göreve başladı.
Açılış konuşmasında Vladimir Putin şu sözleri dikkat çekti:
“Ortak hedeflerimiz var, Rusya’nın özgür, müreffeh, zengin, güçlü, medeni bir ülke, vatandaşlarının dünyada gurur duyduğu ve saygı duyduğu bir ülke olmasını istiyoruz.”
Putin faaliyetlerinde yalnızca devlet çıkarları düşünerek hareket edeceğini sözlerine ekledi ve açıklamasında ayrıca “Hatalardan kaçınmak mümkün olmayabilir, ancak söz verebileceğim şey açık ve dürüst çalışacağımdır.” dedi.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevinde ikinci dönem
14 Mart 2004 tarihinde Putin, ikinci kez Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak seçildi.
Putin, ikinci dönemine başladığı 26 Mayıs 2004 tarihinde Federal Meclis konuşmasında şu kelimeleri kullandı:
“Hedeflerimiz kesinlikle açık. Bu, ülkede güvenli, özgür ve konforlu bir yaşam standardıdır. Bu olgun bir demokrasi ve gelişmiş bir sivil toplumdur. Bu, Rusya’nın dünyadaki konumunun güçlendirilmesi ve en önemlisi, vatandaşların refahında önemli bir artış olması. Bugün kendi yeteneklerimizi çok iyi biliyoruz. Hangi kaynaklara sahip olduğumuzu biliyoruz. Bu hedeflere ulaşmamızda neyin engel olabileceğini biliyoruz. Ve aktif olarak devleti modernize ediyoruz, işlevlerinin önemli ölçüde daha yüksek bir yaşam standardı sağlayan sahne olan Rusya’nın mevcut gelişim aşamasına uygun olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Devleti aktif olarak modernize ediyoruz, işlevlerinin Rusya’nın modern gelişim aşamasına, önemli ölçüde daha yüksek bir yaşam standardı sağlayan bir aşamaya uyum sağlamasıdır.”
Başbakanlık Dönemi
8 Mayıs 2008’de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak Dmitri Medvedev seçildi ve Kararnamesi ile Vladimir Putin Rusya Federasyonu Başbakanlığı görevine atandı.
Putin, Rusya Federasyonu Devlet Duması toplantısında yaptığı konuşmada, “Son yıllarda Rusya önemli ölçüde güçlendi. Daha da karmaşık sorunları çözmek için yeterli kaynak potansiyeline sahibiz. Mesele şu ki, biriktiğimiz potansiyel yetkin, verimli ve uygun şekilde kullanılmalıdır. Kendi adıma, ülkenin refahı ve Rus vatandaşları için iyi bir yaşam adına yeni ve önemli sonuçlar elde etmek ve hedeflere ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye hazırım.” dedi.
2010’lar
Putin, hükümetin sadece Rus halkına güvenmesi gerektiğini ve böyle bir destek yoksa, hükümette yapacak bir şeyin olmadığını söyledi. Kasım 2011 tarihinde Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığına bir kez daha aday gösterildi.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevinde üçüncü dönem
Kasım 2011 tarihinde Birleşik Rusya partisinin 7. Kongresine katılanlar Başbakan Vladimir Putin’i Rusya Federasyonu Devlet Başkanı adayı olarak onayladılar. Bu arada Devlet Başkanlığı görev süresi de uzatıldı.
4 Mart 2012 tarihinde Vladimir Putin, yüzde 63,6 oyla Rusya Federasyonu’nun 3’üncü kez devlet başkanı seçildi.
Vladimir Putin 7 Mayıs 2012’deki açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Önümüzdeki yıllar Rusya’nın on yıllık kaderi için belirleyici olacak. Ve hepimiz anlamalıyız ki gelecek nesillerin yaşamı, devletin ve ulusumuzun tarihsel perspektifi bugün bize bağlıdır.”
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevinde dördüncü dönem
6 Aralık 2017 tarihinde Nijniy Novgorod’daki GAZ fabrikasını ziyaret ederken, yaklaşan Devlet Başkanlığı seçimlerine katılmayı planladığını açıkladı.
18 Mart 2018’de yapılan seçimlerin sonuçlarının ardından, Vladimir Putin Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığına yeniden seçildi.
Bu yazı kaynak gösterilmeden ve bu sayfaya link verilmeden kesinlikle kullanılamaz.