Rostov-on-Don ( Rostov ) Rusya ’nın güneybatısındaki en büyük şehri, 1749 yılında İmparatoriçe Yelizaveta ( Elizaveta) Petrovna tarafından kuruldu. Rusça okunurken telafuzu Rostov-na-Danu zaman zaman Türk vatandaşları arasında kullanılabiliyor.
Rostov-on-Don, 1995 yılından bu yana Türkiye’den Antalya ile kardeş şehir statüsü taşıyor.
Başkent Moskova’dan bin kilometre uzaklıkta olan Rostov, 15 Aralık 1749 tarihinde İmparatoriçe Yelizaveta ( Elizaveta) Petrovna tarafından kuruldu. Şehir, Rusya’nın Avrupa kıtasındaki güneydoğu bölgesinde yer alıyor. Rostov’da 2020 yılında yapılan sayıma göre 1 milyon 133 bin kişi yaşıyor. Şehir, Don Nehri’nin Azak Denizi ile birleştiği yerin 46 kilometre uzaklığında kurulmuştur.
Rostov-On-Don Tarihi
İmparatoriçe Yelizaveta ( Elizaveta) tarafından kurulan Rostov, şehrinin gelişimi 1880 ve 1900’lü yıllarında gerçekleşti. 19 yüzyılın ortalarına kadar Rostov’da sadece 14 sokak vardı. 20. yüzyılda şehir, sanayi gelişimi sayesinde hızlı bir ivme ile büyüdü. 1917 yılında başlayan Rus İç Savaşı şehrin nüfus ve ekonomik bakımdan gelişmesini sağladı. Sovyetler Birliği’nin en büyük on kentinden biriydi. Rostov-on-Don, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda önemli rol oynadı. Bu dönemde, Rostov’daki 270 fabrika bulunuyordu. Ancak savaş sonrasında sadece 6 adet fabrika kaldı. Savaş sonrasında şehirdeki birçok harap edilen binalar, parklar, fabrikalar restore edildi.
Rostov’a nasıl gidilir
İstanbul’dan Rostova ortalama uçuş süresi 2 saat 15 dakikadır. Rostov’a aktarmasız olarak Türk Hava Yolları ile gidilebilir. Rostov Platov Havalimanına vardıktan sonra ise havalimanı yakınındaki otobüslere binip yaklaşık 1 saat içerisinde şehrin merkezine varabilirsiniz.
Rostov mutlaka gidilmesi gereken yerler
Rus yazar Anton Çehov’un doğduğu şehir Rostov’da, sanat ve tarih çok önemlidir.
Rostov Televizyon Kulesi
Rostov TV Kulesi 1958 yılında inşa edildi. 195 metre olan TV kulesi Sovyetler Birliği zamanında yapıldı.
Rostovchanka Anıtı
Rostovchanka Anıtı, şehrin girişinde yer alıyor. Anıt 1984 yılında Skinarin tarafından yaptırıldı. Özgürce kollarını iki yana açan ve yüzünü güneş ışığına doğru tutan anıt, Rostov kadınlarını temsil ediyor.
Rostov’un merkezindeki Ebedi Ateş Anıtı
Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda hayatını kaybeden Sovyet vatandaşlarının anısına yapılan Ebedi Ateş Anıtı, 1969 yılında açıldı. Anıt, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın zafer simgelerindendir.
Rostov’da Üniversite eğitimi
Türk ve yabancı öğrencilerin gözdesi olan Rostov üniversiteleri, yüksek eğitim kalitesi ile bilimsel potansiyeli yüksek ve yenilikçi modern projeleri, aktif ve sosyal programları ile dünyaca ünlüdür. Rostov üniversiteleri, dünya çapında bilinen üstün akademik başarılara ve dünya standartlarında özgün araştırmalar yürüten akademik prestije sahiptir.
Rostov Üniversiteleri:
Rostov Devlet Üniversitesi
Rostov Devlet Teknik Üniversitesi
Rostov Devlet Tıp Üniversitesi
Rostov İklimi
Rostov, yazları sıcak ve kuraktır. Yazları ortalama sıcaklık 27 derece civarındadır. Kışları ise serin ve soğuktur. Azak Denizi’nden kaynaklı şehir kışları rüzgarlı ve soğuktur. Kışları ortalama sıcaklık -10 derece civarındadır. Sonbaharları ise yağışlı ve rüzgarlıdır. Eylül’den Aralık ayının başlangıcına kadar ortalama sıcaklık 15 derece civarındadır.
Rostov Arena
Crocus Group tarafından 2018 yılında Dünya Kupası için özel olarak yapılan stadyum, 19.8 milyar rubleye mal oldu. Don nehrinin kıyısında bulunan stadyumda günümüzde Rostov futbol takımı karşılaşmalara ev sahipliği yapıyor. Rostov Arenada ilk maç Rusya Premier Ligi’nin 26. tur maçı olan Rostov- SKA Khabarovsk karşılaşması ile 15 Nisan 2018 tarihinde yapıldı. Stadyumun resmi açılışı ise 13 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşti. Dünya Kupasında 4 gurup maçına ve 1 çeyrek final maçına ev sahipliği yaptı.
FK Rostov
10 Mayıs 1930 tarihinde kurulan futbol kulübü, günümüzde Rusya Premier Ligi’nde mücadele ediyor.Takım, UEFA’nın sitesinde 98 sırada yer alıyor. Takım maçlarını Rostov Arena’da oynuyor. 2007- 2008 yılında Rusya Premier Ligi’ne yükselen Rostov, 2013-2014 yılında Rusya Kupasını aldı. Ayrıca, takım 2016-2017 sezonunda Şampiyonlar Liginde mücadele etti.
Rostov Gece Hayatı
Rostov’un gece hayatı oldukça renklidir. Çok sayıda eğlence olanağı olan şehirde, gece kulüpleri ön plana çıkıyor. Rostov’da gece hayatı elittir. Karaoke’den nargileye bir çok etkinlik ile birbirinden güzel mekanlarda zamanınızı geçirebilirsiniz.
Rostov’un başlıca gece kulüpleri
HEAVEN
Endgi Show Bar
BurdaModen
LUDOVIC Karaoke Bar
The OFFICE Nargillia Lounge
Rostov’da ortalama fiyatlar
Rostov’da tek kişilik otel fiyatları günlük 900 rubleden başlıyor. Rostov’da ortalama bir restoranda bir kişilik yemek ücreti 1000 ruble civarındadır. Tabi bu rakamlar, fast food zincirlerinde daha düşüktür.
Dikkatinizi Çekebilir: Volgograd | Stalingrad | Rusya | Волгоград |
Sayfadaki bilgilerin ve görsellerin kullanılması sadece Gazetemru’ya ait bu sayfanın linkini vermek sureti ile mümkündür. Link verilmeyen alıntılar, izinsiz kullanım olarak kabul edilecek ve hukuki süreç başlatılacaktır.